Sit Up/Stand Down
גם אתם בישיבה? בעולם המערבי הישיבה על כיסא אל מול שולחן נחשבה להכרחית, שלא לומר – תרבותית – אך המודעות העולה בקשר ליתרונות של עבודה בעמידה, מעמידה משרדים רבים על הרגליים.
בעוד שבמזרח ישבו על מחצלות טאטאמי וישבו בכריעה, הסתכל האדם המערבי בבוז וכמעט ככוח נגדי יצר תרבות עסקית הכרוכה כולה בכיסא. עם המאה ה-20 מאחורינו ומחקרים המתפרסמים בשנים האחרונות ועוד רבים לפנינו, ניכר שאמנם הנוחות שלנו עולה, אך היא גם עולה לנו בבריאות.
והיא שעמדה
הכיסא הקלאסי אינו מותאם לאנטומיה של גוף האדם – עמוד השדרה מתעקם, הרגליים והגב מתנוונים, ומחלות כמו השמנת יתר, מחלות לב, סכרת וסרטן נמצאות בעלייה; הוסיפו לכך גם ירידה במצב הרוח הכללי, והרי לכם בעיה.
הגילויים המרעישים הללו לבדם היו צריכים להעביר את האנושות כולה לדום, אך השינוי איטי יותר. כאמור, הראשונים להסתגל הם המשרדים, עם שולחנות מתכווננים הניתנים להגבהה לצורך עבודה בעמידה עם שולחנות-עמידה ואף הכלאות בין שולחן עבודה להליכון, שרק הולכים ותופסים תאוצה בזמן האחרון. וכן, אנחנו ערים למשחק המילים.
נחום, תקום?
כמובן שאין זה אפשרי להעביר את כולם למצב עמידה, אך הפתרונות המשרדיים כבר קיימים, כאמור, עם שולחנות-עמידה, כיסאות המדמים עמידה, כיסאות אורתופדיים, שולחנות מתכווננים למצב עמידה ועוד. האחריות שלנו בתור בני אדם עובדים, הוא להפוך לאנשים עובדים-עומדים, מתוך דאגה לגוף שלנו בהווה ובעתיד הרחוק.
אבל כמו בכל דבר בעולם המודרני לכל סנגור קם קטגור – מחקרים אחרים באים מנגד וגורסים, כי אין יתרון מוכח לעמידה על ישיבה וכי עמידה ממושכת אף עשויה להוביל לסט חדש של בעיות.
מבט נוסף במחקרים האלה, מעלה כי למראית עין, המחקרים מתייחסים כמעט באופן נקודתי מדי לשולחנות המתכווננים והאפקטיביות שלהם בהנעה לעמידה תוך כדי יום העבודה וכאן נמצאת חולשתם העיקרית, שכן ברגע שהתיישבת ונכנסת לשטף של עבודה, עולה הסבירות "לשכוח" לעבור בין מצבים (ממוצע של 20% זמן עמידה בלבד), בטח ובטח ללא גירוי חיצוני או יצירת נורמות משרדיות חדשות.
נופלים מהכיסא
רגע לפני שהבלבול משתלט ואתם מחליטים לעבוד בשכיבה וזהו (כן, זה קיים, אבל זה כבר מאמר בפני עצמו), חשוב לזכור כי האיזון, כמו כל דבר בחיים, הוא המפתח בהיעדר מסקנות חותכות וברורות.
נכון, למדע כיום אין תשובות חד משמעיות – מחקר רודף מחקר וקיימות מסקנות חדשות ותיאוריות למכביר. אין ספק שעמידה בפרט ותזוזה בכלל עושות חסד עם הגוף, בהינתן ונעשות נכון, ואף מביאות לשריפה מוגברת של קלוריות (כ-50 קל' יותר בשעה) לעומת אדם יושב.
אם אתם יושבים וקוראים את זה ומתחילים לנוע בחוסר נוחות בכיסא, נסו להעביר את השעה הקרובה בעמידה, גם אם הסביבה שלכם מרימה גבה.