אופן ספייס – Open Space Odyssey
נדמה שלא משנה לאן נסתכל, אומת הסטארט-אפ אימצה בחום את גישה החלל המשותף – אופן ספייס. אך האם זהו רק טרנד חולף או התחלתו של מירוץ החלל מסוג חדש לגמרי?
בשנים האחרונות הגיעה גם לישראל הבשורה על משרדים עם חלל משותף ופתוח, אופן ספייס ושינתה את תפיסת העבודה וצורת העבודה. ארגונים וחברות רבים החליפו את המשרדים הקטנים במרחבים גמישים ושיתופיים, אשר מקרבים בין העובדים ומעצימים את שיתוף הפעולה ותחושת השייכות לחברה בכלל ולקולגות בפרט, לצד דינמיות ותנועה כזרזים לפרודוקטיביות ויצירתיות גבוהות.
עיצוב אופן ספייס בחלל עבודה
אופן ספייס – האם זוהי באמת המציאות בשטח?
ממחקרים שנערכו בקרב אנשים, שעובדים במשרדים "קלאסיים", נרשמת התנגדות לקונספט מטעמי רעשים סביבתיים, הפרעות ריכוז ואיבוד הפרטיות (ואפילו חשש מחיידקים!).
על מצע המהפך הזה צמחו במהירות חללי עבודה משותפים, ברובם כחממה לסטארט-אפים, המספקים מרחב עבודה במחירים שפויים עבור עסקים בתחילת דרכם, ומענה לצרכים המשרדיים כמו חדרי ישיבות, מטבחון משותף ברמה הלוגיסטית ויצירת רשת Networking כנכס אסטרטגי לשיתופי פעולה בין העסקים השונים.
איך רמת התפוקה של העובדים בסביבת אופן ספייס?
Open Space – בגדי המלך החדשים
פתאום נוצרה מציאות חדשה – משרדים שאימצו את ה-Open Space הם מודרניים ומתקדמים, בעוד המשרדים הקלאסיים נתפסים כדינוזאורים. אך בדיוק כפי שהבגד אינו עושה את האדם, כך גם התשובה לכאן או לכאן אינה חד-משמעית.
התשובה דווקא טמונה באופי הארגון ובתרבות המשרדית שלו. הרי בסופו של יום, משרד הוא לא יותר מכמה קירות, חלונות ודלת, אותם אנחנו "מקשטים" עם כמה רהיטים. החומר האנושי והעבודה הנדרשת ממנו הם ורק הם יכריעו, איזה חלל עבודה נכון יותר.
קיום ישיבת עובדים בחדר ישיבות או דווקא באופן ספייס?
חקר החלל המשותף
מממצאים של מחקר מקיף שנערך באוניברסיטת סידני, שבאוסטרליה, עולה כי אנשים אשר עוסקים בעבודה משרדית, היושבים על כיסא בין 9 ל-11 שעות מדי יום, נמצאים בסיכון גבוה בכ-15% לחלות במחלות לב!
במציאות בה מהירות התגובה שלנו רק הולכת ועולה, החלו חברות רבות לספק ריהוט מתכוונן, או לחלופין אזורים בחלל המשרדי עם שולחנות גבוהים וכסאות בר, ואף כדורי פיטבול (Fitball) על-מנת לחלץ את הגוף מהתנוחה הסטטית שלו, ולאפשר זרימת דם נכונה יותר, מה שמוביל להגברת הערנות ואף לעלייה בתפוקה.
אודיסאה בחלל העבודה 2021
"היברידי" – מילה נוספת שהשתרבבה לנו ללקסיקון בשנים האחרונות, ומצאה את מקומה בוואקום שנוצר בין שתי הגישות של בעד או נגד סביבת העבודה המשותפת.
כיום, יותר ויותר חברות השכילו ומשכילות להבין, שרווחת העובד היא היעד אליו יש לשאוף – עובד מרוצה הוא עובד פרודוקטיבי – ויוצרות חלל היברידי, בו יכולים העובדים לנוע בין האזור המשותף לחדרים פרטיים, לצורך שקט וריכוז, ומאפשרים מעבר בין החללים, כך שירגישו כי הם יכולים להפיק את המיטב שלהם תוך כדי תנועה, ואף מספקות ריהוט מודולרי, ספות לרגיעה ו"ספריות" בהם יכולים לעבוד בשקט.
אופן ספייס מודרני וחדשני במיוחד
שאלה פתוחה
אם כך, התשובה אינה חד-משמעית ותלויה במספר רב של גורמים – חומר אנושי, אופי העבודה והרוח במשרד, היחסים בין העובדים, מגבלות המבנה, ומעל לכל – הכרת הצרכים של העסק וטובת העובדים.